Az eszperantó nyelvvizsgáról A–Z-ig

Az eszperantó nyelvvizsgáról A–Z-ig

Írta: Dancsó Tamás

Írta: Dancsó Tamás

A 2020-ban végző egyetemisták, és a korábban beragadt diplomások nyelvvizsgamentességet kaptak. Ez jó hír nekik. Na de mi lesz azokkal, akik csak jövőre (vagy még később) fognak diplomát szerezni? 

Bizony, nekik a több év fáradságos egyetemi éveket  igazságtalanul megtetézi a nyelvvizsgára készülés fáradságos évei. Vagy lenne esetleg egy rövidebb, járhatóbb út? Jutna nekik is egy “kiskapu”?

Az utóbbi néhány évben remek alternatívaként feltűnt az eszperantó nyelvből való vizsgázás lehetősége. 

Ebben a cikkben összeszedtem minden fontos információt, gyakorlati hasznot, a nyelv és a nyelvvizsga felépítését, sikeres teljesítésének elengedhetetlen eszközeit és motivációs  hátterét, annak, aki eszperantóból szeretne vizsgázni a diploma megszerzése végett.

Az eszperantó zászlaja

1. Az eszperantóról, amit tudni érdemes

Mi az eszperantó nyelv?

Az eszperantó nyelv megszületése 1887-ig nyúlik vissza, egy lengyel szemészorvos, Zamenhof jóvoltából. 

Abban reménykedett, hogy ez az újdonsült nyelv elterjedjen a világban, ezért is volt az írói álneve Dr. Esperanto (vagyis Dr. Reménykedő). 

Zárójelben megjegyezzük, hogy nem szabad összetéveszteni a csupa „E” betűből álló eszperentével, mely valójában Karinthy kreálmánya, és pont az eszperantó alapján találta ki.

Miért fogadják el az eszperantó nyelvvizsgát?

Röviden, mert az eszperantó egy mesterséges, élő nyelv.

Mesterséges, mert nem egy nép nyelve, hanem Zamenhof találta ki a rendszerét, egy bizonyos logikára felépítve.

Élő, mert mind a mai napig változásban van, mai fogalmakat is ki lehet vele fejezni. 

Nem mellesleg, mindkét tulajdonsága hihetetlen szerencse a számunkra.

A mesterséges mivolta miatt logikus, így könnyen tanulható.

Az élő kategóriába sorolás pedig lehetővé teszi a nyelvvizsgázást, hiszen diplomakiváltáshoz élő idegen nyelv az alapvető kritérium.

Biztosan elfogadja az egyetem?

Alapvetően el kell fogadni az eszperantót is, mert középfokú élő idegen nyelv.

Sajnos azonban bizonyos intézmények, szakok esetében nem lehet érte megkapni a diplomát.

Ezért ennek utána kell járni, érdemes mielőbb érdeklődni a tanulmányi osztályon.

Hol lehet nyelvvizsgázni?

Eszperantóból egyedül az Origo nyelvvizsga központban lehet nyelvvizsgát tenni, melyre évente kb. fél tucat alkalommal van lehetőség.

Budapesten kívül vidéki nagyvárosokban is megszervezik a vizsgát, azonban fontos megjegyezni, hogy a szóbeli részét sokszor csak Budapesten tartják meg, így ahhoz a vidékieknek fel kell utazni a fővárosba.

Magyarországon az ONYC-nél lehet eszperantóból nyelvvizsgázni. A kép forrása: onyc.hu

Eljött a legjobb pillanat, hogy belekezdj az eszperantó tanulásába ingyen.

Vegyél részt a népszerű ingyenes 7 napos kihíváson, így egy hét alatt könnyedén megtanulhatsz eszperantóul írni, olvasni, kérdéseket feltenni vagy a jövőről beszélni.

Eljött a legjobb pillanat, hogy belekezdj az eszperantó tanulásába ingyen.

Vegyél részt az ingyenes 7 napos kihíváson, így egy hét alatt könnyedén megtanulhatsz eszperantóul írni, olvasni, kérdéseket feltenni vagy a jövőről beszélni.

2. Az eszperantó társadalmi megítélése és haszna

Mit gondolnak az emberek az eszperantóról?

Érdemes az eszperantó társadalmi megítélését kicsit körbejárni, ami már csak azért is fontos, mert ha rászánod magad, hogy eszperantót tanulj, nem mindegy milyen szájízzel teszed.

Bizony eléggé demotiváló tud lenni a tanulás során, ha furán néznek rád a szeretteid, amikor elmeséled, mibe fogtál bele.

Te tényleg eszperantót akarsz tanulni? Ezt nem gondoltam volna rólad...

Valljuk be ugyanis, van egy olyan mítosz az emberek fejében, miszerint az eszperantó egy kamu nyelv, amit egy hétvége alatt meg lehet tanulni, és az ebből megszerzett nyelvvizsgával a munkáltató körberöhög.

Nem fogsz találkozni eszperantó nyelvű filmmel, zenével, és soha nem fognak kérni tőled útbaigazítást sem ezen a nyelven.

Nos, lássuk ezekből mi igaz, és mi nem. Romboljuk le a mítoszokat.

Tényleg egy hétvége alatt meg lehet tanulni az eszperantót?

Határozottan nem.

Amikor ezt kérdezik tőlem, azt szoktam mondani, hogy egy hétvége alatt végig tudod rágni a nyelvtant, és az sem kizárt, hogy megérted az összefüggéseket.

De a megértés és a használatra kész begyakorlás nem ugyanaz.

Na meg a nyelvismeret korántsem a nyelvtanból áll, hanem szavakból, beszédpanelekből, és az ezekre épülő négy készségből (írás, olvasás, hallgatás, beszéd). 

Tehát ha a címben feltett kérdésre azt hitted, hogy igen lesz a válasz, akkor sajnálom, tévedtél.

El kell keserítselek, ugyanis átlagosan nagyjából 200 óra szükséges a sikeres vizsgára való felkészülésre.

A vizsga maga ugyanolyan követelményű, mint a többi nyelvvizsga (a menetéről lentebb olvashatsz), tehát az energiát ugyanúgy bele kell tenni.

Viszont ez az elsőre soknak hangzó pár szász óra, egyáltalán nem sok, amennyiben összehasonlítjuk néhány más nyelv tanulási idejével. 

A német Paderborn egyetem kutatásai szerint a német nyelv  elsajátításához 2000, az angolhoz 1500, az olaszhoz 1000, az eszperantóhoz pedig mindössze 150 óra szükséges.

(A felmérés a francia középiskolásokat veszi figyelembe, és nem a magyar nyelvvizsga követelményeket, ezért lehetséges, hogy az általam ajánlottnál 50 óránál kevesebb időt rendel az eszperantóhoz.) 

A németet 2000 óra, az angolt 1500 óra, az olaszt 1000 óra, az eszperantót 150 óra alatt lehet elsajátítani. Az adatok forrása: https://www.vie-publique.fr/rapport/27650-lenseignement-des-langues-etrangeres-comme-politique-publique

Egy jóval szemléletesebb ábra pedig azt mutatja be, hogy 10 nyelvvel összehasonlítva, hány tanórába telik az eszperantó nyelvtanának (mélység), szókincsének (magasság), kiejtésének (szélesség) elsajátítása. Az eszperantót a kicsi fehér kocka szimbolizálja. 

Hány tanórába telik az egyes nyelvek nyelvtanának (mélység), szókincsének (magasság), kiejtésének (szélesség) elsajátítása. Forrás: https://infographic.tv/visual-the-easiest-languages-to-learn-including-esperanto-and-german-this-time/

Miért ne tanulj eszperantót?

Szakmai körökben a következő  állítással valószínűleg sosem fognak egyetérteni, és  kérem az elkötelezett eszperantistákat, ezt a bekezdést ugorják át.

De akkor is meg kell mondanom őszintén: határozottan ne akarj megtanulni eszperantóul, ha ezzel a nyelvvizsgával szeretnél munkát találni, népszerű filmet nézni, vagy útbaigazítást kapni, netalán ismerkedni.

Hétköznapi életben ez a nyelv sajnos használhatatlan.

Persze lehet szépíteni, lehet néhány valóságtól elrugaszkodott ellenpéldát hozni, bár én azt csak belemagyarázásnak gondolom. 

Hiába tanultam meg a nyelvet, nincs a moziban eszperantó nyelvű film 🙁

Miért érdemes eszperantót tanulni?

Mi másért, a nyelvvizsgáért!? – mondhatjuk álszenteskedés nélkül. Jogos, de azért ennél tényleg több is van benne.

Lássuk, milyen további előnyöd származhat e nyelv elsajátításából.

Idegen szóval propedeutikai nyelvnek nevezik az eszperantót, ami nagyjából azt jelenti, hogy a többi nyelv előszobája. Ugyanis ez egy kicsi, de teljes nyelv.

Így ha ezt a kevés idő alatt megtanulható nyelvet sikerül elsajátítanod a maga egészében, akkor a nagyobb, „igazi” nyelveket sokkal gyorsabban meg fogod tudni tanulni. 

A kísérlet szerint, aki másfél év francia tanulás előtt fél évig eszperantót tanult, az jobban teljesített franciául, mint aki 2 évig csak a franciát tanulta. (Erről ezen az angol nyelvű oldalon olvashatsz bővebben.

Ennek az a magyarázata, hogy átlátható időn belül egy egész rendszert magadévá teszel, megtanulsz nyelvet tanulni és használni.

Néhány hét alatt olyan készségeid fejlődnek ki, amihez például angol esetében évekre lenne szükség.

Összegezve, az eszperantó nem cél, hanem eszköz.

Eszköz, ugyanis megkapod a diplomát érte, és egyáltalán nem kukába kidobott időt áldozol fel, hiszen utána cserébe a tényleg hasznos nyelveket könnyűszerrel képes leszel megtanulni.

3. Az eszperantó nyelv felépítése

Az eszperantó könnyű?

Ahogy korábban volt róla szó, nem könnyű az eszperantó. Ugyanolyan nyelv, mint a többi.

Ugyanazokat a dolgokat, fogalmakat, jelenségeket kell tudni vele kifejezni, akár az anyanyelven, noha természetesen nem annyira árnyaltan.

Sokan (remélhetőleg csak jó szándékúan) megtévesztik a tanulás előtt állót, miszerint 30 nap alatt, 40 óra alatt mindössze csekély időráfordítással folyékonyan fogsz beszélni.

Aki ilyet állt, nem mond igazat. Az eszperantó nem könnyű, hanem könnyebb.

Miért lehet az eszperantót könnyebbnek nevezni?

Mesterséges mivolta alapján az eszperantónak van egyfajta logikussága, ami más nyelvekből hiányzik. Nézzünk néhány példát:

 • Kiejtése fonetikus, mindent úgy írunk, ahogy kiejtünk. A magyartól csak kevés eltérés van, azt is pár perc alatt meg lehet tanulni.
 • A szavak végződése a szófajt jelöli, a főnevek -o betűre végződnek, a melléknevek -a betűre, határozók -e betűre, stb. Pl. sano = egészség, sana = egészséges, sane = egészségesen.
 • A szóképzést elő-, illetve utóképzők segítik, vagyis elég az alapszókincset megtanulni, és hozzáilleszteni a képzőket. Pl.  mal- ellentétképző: malsana = beteg (azaz nem egészséges), -ejo: helyiségképző: malsanejo = kórház (azaz nem egészségesnek a helyisége).
 • A szavak nagy része újlatin nyelvekből származik, amik sokszor ismerősen csenghetnek pl. muziko = zene, és a szavaknak néhol előfordul nemzetközibb szinonimája is, pl. hospitalo = kórház.

Ha szeretnéd az eszperantó rendszerét alaposan és ingyen megérteni, akkor vegyél részt egy rövid, 7 napos kihíváson, mely során minden nap egy néhány perces leckével feldolgozzuk a nyelv alapjait.

Eljött a legjobb pillanat, hogy belekezdj az eszperantó tanulásába ingyen.

Vegyél részt a népszerű ingyenes 7 napos kihíváson, így egy hét alatt könnyedén megtanulhatsz eszperantóul írni, olvasni, kérdéseket feltenni vagy a jövőről beszélni.

Eljött a legjobb pillanat, hogy belekezdj az eszperantó tanulásába ingyen.

Vegyél részt az ingyenes 7 napos kihíváson, így egy hét alatt könnyedén megtanulhatsz eszperantóul írni, olvasni, kérdéseket feltenni vagy a jövőről beszélni.

4. Az eszperantó nyelvvizsga felépítése

Melyik vizsgatípust kell kiválasztani?

A legnépszerűbb típus a kétnyelvű középfokú (B2) komplex vizsga, ugyanis ezt kérik bemutatni az egyetemen. Nézzük, ezek mit jelentenek:

 • A „kétnyelvű” vizsga során az utasításokat magyarul kapod, és van egy fordítási (hivatalosan közvetítési) feladat.
 • A „B2” az a középfoknak a kódja.
 • A „komplex” az  írásbeli és a szóbeli vizsga együttesére utal.

Tehát ennek a vizsgának a struktúráját nézzük át, és erre a típusra kell majd jelentkezni, amennyiben az eszperantó mellett döntesz.

Hogyan épül fel az eszperantó nyelvvizsga?

Maga a nyelvvizsga pontosan olyan, mint az Origo vizsgaközpont többi vizsgája: írásbeli és szóbeli részből áll.

Az írásbeli vizsgán olvasott cikk alapján kell kérdésekre válaszolni, valamint szövegbe beírni a kimaradt szavakat.

Levélírásnál hétköznapi témáról kell megadott szempontok alapján baráti levelet írni, illetve röviden véleményt kifejteni egy felvetett gondolatra.

A vizsga része még egy eszperantó szöveg lefordítása magyarra. Az írásbelin szótárt használhatsz. 

A szóbeli vizsgán előre megadott témakörökből a vizsgáztatókkal kell társalogni, majd kihúzott képről beszélni, továbbá szituációs szerepjátékot eljátszani.

Formailag ehhez a részhez (bár teljesen elkülönülve) tartozik a hallás utáni szövegértés,  amikor elhangzó szöveg alapján írásban kell kérdésekre felelni, információt kinyerni.

A hallás utáni szövegértés során az elhangzó szöveg alapján írásban kell kérdésekre felelni, információt kinyerni.

Mennyi a teljesítési minimum, hogy sikeres legyen a vizsga?

Az egyes feladatok elérhető és minimálisan teljesítendő pontszámának ismertetésétől most tekintsünk el, ezt majd akkor érdemes tanulmányozni, amikor a komplett feladatsor előtted van.

Egyébként a pontszámok valójában az egyes feladatok súlyát jelöli, nem pedig azért vannak, hogy a minimumra törekedj. 

Ennél jóval fontosabb azzal tisztában lenni, hogy 60%-ot kell elérni készségenként.

Azonban egy úgynevezett kompenzáció jóvoltából akár 40% is elég lehet, ha cserébe másik készségnél ugyanannyi százalékkal haladod meg a 60%-ot.

Az írott és a hallott szövegértésen, illetve a fordításnál a válaszokat csak magyarul fogadják el.

A beszélgetésnél és a levélnél a nyelvtan, szókincs, gördülékenység, kifejezésmód, előírt feladat teljesítése alapján adják a pontokat.  

Együtt vagy külön érdemes-e letenni a szóbelit és az írásbelit?

Természetesen van lehetőség csak az egyikre vagy csak a másikra jelentkezni egy vizsgaidőszakon belül, de kár az értékes hónapokat pazarolni, főleg, hogy felkészülési szempontból egyenesen káros.  

A szóbeli és írásbeli vizsga letételét ugyanis azért nem javasolt szétválasztani, mert mindkét részben van receptív (azaz zárt, például behelyettesítős, információkinyerős) és produktív feladat (azaz létrehozó, például fogalmazás, beszélgetés). 

A receptív feladatok sikeres teljesítéshez nagyjából „mindent” kell tudni, azaz a teljes nyelvtani, és ahhoz tartozó, attól sokszor el nem választható lexikális (szókincsbeli) tudást.

Ezek értékelése főként objektívek, hiszen a megoldás vagy jó, vagy nem. 

Ezzel szemben a produktív részre be lehet hatékonyan gyakorolni előre a saját szöveget, elegendő a témák és a beszédszándékok ismerete, viszont az értékelése szubjektívebb, felkészülés során önállóan ezeket nem is nagyon lehet kijavítani.

A fentiek alapján – bár sokan nem gondolnak bele –, de a két nyelvvizsga része együttes tanulás egymást erősíti.

Legegyszerűbb példa erre, amikor a szóbelin előforduló témakörök (például család, munka, szabadidő) és az alapvető beszédszándékok (például kérés, érdeklődés, megköszönés) az írásbeli levélírásnál előjönnek.

Vagy egy másik példa, mikor tulajdonképpen bármely nyelvtani / szókincsbeli fordulat megjelenhet az írásbeli olvasott szövegértésen kívül, akár a szóbelihez tartozó hallás utáni feladatban is.  

Az írásbeli és a szóbeli vizsgára való együttes tanulás egymást erősíti.

5. Felkészülés az eszperantó nyelvvizsgára

Miután most már tudjuk mi az elvárás, tekintsük át a tanulás módját. A felkészülés akkor lesz hatékony, ha van struktúrája, egyértelmű íve. Tudni kell mit és mi célból tanulunk, és az a vizsgán majd miért lesz fontos. Nézzük át, pontosan mit kell tudni az eszperantóból a sikeres vizsgához, milyen sorrendben érdemes elsajátítani, és ezek miként feleltethetőek meg a vizsgakövetelményekkel.

Mit és milyen sorrendben kell megtanulni a vizsgára?

Az eszperantó alapja a nyelvtan és az alapszókincs, mely sokszor nem is választható szét.

Ennek megértése és begyakorlása az elsődleges, az egész nyelv motorja.

Enélkül a vizsga egyik része sem teljesíthető. 

Ezután érdemes a jellemző beszédszándékokat, fordulatokat begyakorolni, mely a szóbeli beszélgetés a levélírás és egyáltalán, a megnyilatkozás alapja. 

Utána következhetnek a témakörök és azok szókincsének tanulmányozása, ezen nyugszik a beszélgetés és levélírás, továbbá ez teszi a hallott és írott szöveg megértését lehetővé, de legalábbis jóval megkönnyíti. 

Természetesen a tanulás során a bőséges hanganyag hallgatása mindenképp alapvető fontosságú, hiszen ha ez hiányzik, a szóbelin sem a vizsgáztató tanár, sem a magnó nem érthető meg. 

Külön érdemes megemlíteni, hogy a nyelvvizsga menetének és elvárásának pontos ismerete nélkül könnyen elvérezhet még az is, aki egyébként jól tudja a nyelvet.

Nem mindegy, milyen stratégiával állunk neki a vizsgának, tudni kell melyik feladat mennyit ér az összpontszám tekintetében, és persze igen korlátozott időtartam áll rendelkezésre, annak minél jobb kihasználása a megfelelő teljesítés előfeltétele, mely csak gyakorlással tudatosítható.

Nem mindegy, milyen stratégiával állunk neki a vizsgának.

Milyen felkészülési lehetőségek vannak?

A sikeres felkészülés receptjének ismerete után, már csak egy olyan tanár / tanfolyam / tananyag kiválasztása a feladat, mely ezeknek megfelel.

Mindegyiknek megvan a maga előnye, a legfontosabb, hogy a fentebb bemutatott egységeket komplexen tartalmazza.

Utána mindössze azt kell figyelembe venni, hogy mennyi idő / anyagi forrás áll rendelkezésedre, mennyire igényled a folyamatos kontrollt, visszajelzést, csoportnyomást vagy épp ellenkezőleg, önállóan és saját időbeosztással képes vagy-e elsajátítani a nyelvet. 

Ez utóbbi az eszperantó egyik nagy előnye, ugyanis mindig is népszerű volt, sőt ma már egyre inkább, a tanulás formájának egyéni, távoktatásos módja esetleges tanári kiegészítéssel.

Fontos kiemelnem, hogy akármelyik formulát is választod, normál hétköznapok során a bruttó 200 óra körüli felkészülés elengedhetetlen (ebben tehát az otthoni készülést is bele számíthatjuk), amennyiben valaki ennél jóval kevesebb időt ígér, azt messzire kerüljük el.

Milyen tananyagból érdemes készülni?

Miután az eszperantó nem igazán népszerű nyelv, még nemzetközi szinten sem, következésképp kevés értékes, modern anyag található a magyar piacon.

Szemben az angollal vagy a némettel, nem vagyunk elhalmozva csillogó-villogó luxus tankönyvekkel.

Általában régies, egyszerűbb hangvételű (és/vagy erőltetett humorú) tananyagokkal találkozhatunk. 

A kiválasztásnál legyen a szemed előtt, hogy segítsen téged mind a szóbeli, mind az írásbeli vizsgára készülésben, a mai beszélt nyelvet mutassa be, legyen benne többek között 

 • érthető nyelvtani magyarázat,
 • szavak,
 • szituációk,
 • sablon mondatok,
 • levélminták,
 • olvasmányok,
 • bőséges hanganyag,
 • gyakorlat. 

Érdemes megemlíteni, hogy a technika fejlődésével megjelentek az interneten különböző ingyenes kurzusok, applikációk.

Ezek kedvcsinálásra, időtöltésre tökéletesek, de nem többre. Nem lehet ezekkel megúszni egy normális tananyag árát, mert túlságosan felületesek, nem magyaroknak íródtak, és alapvetőn nem is a vizsgára készítenek fel.

6. A vizsgára felkészülés megtervezése

Amennyiben a cikk olvasásában eddig eljutottál, szívből gratulálok, úgy látszik komolyan fontolóra vetted az eszperantóból való vizsgázás lehetőségét.

Nos, álljon itt számodra néhány konkrét információ, mire is lesz szükséged a felkészülés során, mi az, amit mindenképp szem előtt kell tartani.  

Mit kell tudni a vizsgára jelentkezésről?

Sokan elfelejtik, de a vizsgázási procedúra a jelentkezéssel kezdődik, és a nyelvvizsga bizonyítvány átvételével fejeződik be, aminek az átfutási ideje hónapokban mérhető. 

Az írásbeli vizsgát megelőző egy hónap általában a jelentkezési határidő.

Jelentkezéskor érdemes megbízható e-mail címre regisztrálni, mert ott fogod megkapni a pontos időpontot, helyszínt.

A szóbeli vizsga nem az írásbeli napján lesz megtartva, sőt a szóbeli két részét (magnó, beszélgetés) egymástól függetlenül rendezik meg, így akár még azok is különböző napon lehetnek.

Mennyit kell várni az eredményre és a bizonyítványra?

A vizsga után nagyjából 1 hónap, mire az eredményeket megkapod.

Ez alól kivétel a szóbeli vizsga beszélgetős része, ott még aznap kifüggesztik az eredményed.

Fontos azonban tudni, hogy ez csak tájékoztatás, nem hivatalos, erre külön fel is hívják a figyelmet.

Ennek a sikeres teljesítése persze még csak fél siker, hiszen a szóbelibe beszámít a magnó hallgatási feladat eredménye is, a kettőből lesz meg a végső eredmény. 

Tehát vizsga után 1 hónappal később megkapod az eredményt, ekkor figyelmedbe ajánlják, hogy sikeres vizsga esetén érdemes lemondani egy úgynevezett felülvizsgálati kérelemről, így kissé meggyorsulhat az ügyintézés.

Innentől még 1 hónapot kell várni a bizonyítvány elkészültéig.

Miként érdemes a felkészülést megtervezni?

A fentiek tudatában érdemes visszafelé számolni:

 • Mikorra kell a nyelvvizsgát bemutatni?
 • Meddig van a jelentkezési határidő?
 • Mikor kell elkezdeni tanulni, hogy a vizsga napjára kényelemesen végezzél is?

Lehetőleg próbálj meg egy kis extra időt is ráhagyni, hiszen a tanulás során bármi közbejöhet, de minimum lesznek olyan napok, amikor egyszerűen nem megy a tanulás.

7. Kötelezően beszerzendő dolgok listája

A tanfolyam elvégzése után (illetve már a vége felé) van még néhány olyan könyv, amit feltétlenül érdemes birtokolni, tanulmányozni, máskülönben az addig megtett erőfeszítések nem biztos, hogy gyümölcsözőek lesznek.

Szótár

A vizsga írásbeli részén általános szótár használható.

Eszperantóból legnépszerűbb a kisalakú szótár (ami méretben ugyan a nagy nyelveknél csak kisszótárnak felel meg, itt azonban ez nagyszótárnak minősül.)

Ebből létezik a magyar-eszperantó és az eszperantó-magyar. Mindkettőre szükség van, feltétlenül szerezd be.

Én a Pechan–féle szótárakat ajánlom, aminek a szókincse viszonylag modern. Egyébként ez a vizsgázók közt a legnépszerűbb is, így van esélyed, hogy be tudd szerezni használtan. 

A Pechan–féle szótárak a vizsgázók közt a legnépszerűbbek. (A szerző saját felvétele.)

Noha a felkészülés során nem létfontosságú, mégis érdemes a mielőbb megismerkedni a szótár felépítésével, használatával, ne a vizsgán nyisd ki először.

Sokan nem gondolják, de a szótár használatát is meg kell tanulni és be kell gyakorolni. 

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a vizsga napján mikor érdemes a szótárt használni.

Sok vizsgázó belefut ugyanis abba a hibába, hogy hiába elég a tudása, minden egyes ismeretlen szót kiszótáraz, és így rácsodálkozik, hogy milyen gyorsan elrepült az idő.

A vizsgába egyszerűen nincsen belekalkulálva a szótárazásra fecsérelt idő, emiatt tudatosan csak az ismeretlen kulcsszavak (vagyis pontot érő szavak) keresésére, illetve legfeljebb a maradék időben önellenőrzésre ajánlatos csak igénybe venni a szótárt.

Az általános szótár azt jelenti, hogy abban az összes szó fel van sorolva, ami csak létezik és kellhet a vizsgán.

Ezzel szemben az úgynevezett tematikus szótárakban témák / témakörök szerint csoportosították a szavakat.

Tanulni ez utóbbiból könnyebb, viszont sajnos ez nem használható magán a vizsgán. 

Továbbá természetesen nem lehet nálad általad nyomtatott szótár sem, csak nyomdai és firkamentes.

Bizonyára van rá esély, hogy a vizsgáztatók átnézik a vizsga előtt a szótárad, így semmiképp ne jegyzetelj bele, vagy pedig próbáld eltüntetni, ha van benne valami nem odaillő.

Gyakorló mintafeladatok

A vizsgaközpont hivatalos gyakorló feladatgyűjteményt adott ki, melyet mindenképp szerezz meg, nézz át, tölts ki, gyakorolj.

Ebben a könyvben korábbi, valódi feladatokból összeállított anyagot kapsz. 

A vizsgaközpont hivatalos gyakorló feladatgyűjteménye. Kattints a képre, és nézz utána könyvnek.

 

 

Ez azért fontos, mert egyrészt nagyon jól reprezentálja, hogyan épül fel a vizsga, miként következnek egymás után a feladatok,  melyik rész hány pontot ér, tehát rutint szerezz.

Továbbá nehézségben is igyekeznek olyan feladatokat összeállítani, amik ténylegesen előfordulnak. 

Így amennyiben időre, az utasításokat követve töltöd ki a könyvet, könnyen le tudod mérni, milyen szinten állsz, melyik készségben vagy erős, melyiket kell esetleg fejleszteni, és hogy tudod-e tartani a megengedett időt.

Általános tapasztalat, miszerint ezeket a feladatokat könnyebb megoldani, mert otthoni körülmények között nincsen stressz és tét, így valószínűleg jóval hamarabb is be tudod fejezni az előírt időnél. 

Amennyiben mégsem sikerül megfelelően megoldani ezeket, akkor ne még többet tölts ki, ugyanis ebben az esetben nem fogsz fejlődni.

Ilyenkor az oktatóanyagot kell újravenni, amiből eddig készültél.

8. A sikeres vizsga alapvető tényezői

Mit kell vinni a vizsgára?

A vizsgára a kiírt időpont előtt legalább fél órával érkezz, de jobb ha előbb.

Legalább tudsz beszélgetni a vizsgatársaiddal, és oldani a feszültséget, illetve lesz időd elmenni a mellékhelyiségbe. 

A vizsgára szükség van személyazonosító igazolványra, kék színű tollra (legalább kettő legyen nálad), órára (a mobilt ugyanis ki kell kapcsolni, viszont jó azt látni, hogy mennyi idő van még hátra).

Érdemes vinni még könnyű falatkát, illetve tiszta vizet. Viszont figyelj arra, hogy ne csörögj ezekkel a vizsgán, ne zavard a társaidat. 

Természetesen tankönyvet, jegyzetet ne vigyél be magaddal, mert könnyen hihetik, hogy nem az egyenes utat választod, és a vizsgáról kiküldhetnek.

Ne feledkezz meg, hogy a szóbelin nem szabad szótárt sem használni. 

Néha gondot szokott okozni, ki kell-e öltözni, avagy nem. Az írásbelire teljesen felesleges, viszont a szóbeli vizsgára igen, illik.

Meg kell a vizsgáztatókat tisztelni, persze az öltözködésen túl udvariassággal, kedvességgel is.

Ezeket nagyra értékelik, és ők is így fognak hozzád állni, amire valószínűleg neked nagyobb szükséged lesz.

Meg kell a vizsgáztatókat tisztelni elegáns öltözékkel.

Miként lehet leküzdeni a rossz stresszt?

Az természetes, ha a vizsga előtt / közben izgulsz, egyébként ez nem is baj, mert felpörget.

Azonban ezt semmiképp nem szabad túlzásba vinni, hiszen nem fogsz tudni tisztán gondolkodni. 

Közhely, de a pozitív megerősítés ténylegesen hatásos, el kell határozni, hogy igenis képes vagy megoldani a feladatot, képes vagy beszélgetni a vizsgáztatókkal, képes vagy megérteni a magnós feladat hanganyagát.

Ha azonban el kezded magad belelovalni, hogy nem fog sikerülni, és ezt még sulykolod is magadnak, akkor bizony könnyen önbeteljesítő jóslatként be is fog következni. 

Gondolj arra, hogy ha másoknak is sikerült megtanulni az eszperantót (igen, rengeteg sikeres eszperantó vizsga született már), akkor neked is meg kell tudni birkózni ezzel a kihívással, főleg annak tudatában, milyen sokat és milyen lelkiismeretesen készültél. 

Amennyiben viszont mégis úgy alakul, hogy nem lesz sikeres a vizsga, akkor nyugtasson az a tudat, hogy majd legközelebb jobban fog menni, és igazából ettől még nem dől össze a világ.

9. Zárszó

Reménykedem (miként egykor Zamenhof), hogy mostanra sikerült az eszperantóval kapcsolatos mítoszokat eloszlatni, és objektíven bemutatni a nyelv gyakorlati értékeit, hasznát.

Igyekeztem minden olyan tapasztalatomat megírni, ami a vizsgára felkészülést átláthatóvá és értelmessé teszi. 

Eljött a legjobb pillanat, hogy belekezdj az eszperantó tanulásába ingyen.

Vegyél részt a népszerű ingyenes 7 napos kihíváson, így egy hét alatt könnyedén megtanulhatsz eszperantóul írni, olvasni, kérdéseket feltenni vagy a jövőről beszélni.

Eljött a legjobb pillanat, hogy belekezdj az eszperantó tanulásába ingyen.

Vegyél részt az ingyenes 7 napos kihíváson, így egy hét alatt könnyedén megtanulhatsz eszperantóul írni, olvasni, kérdéseket feltenni vagy a jövőről beszélni.

Ez az oldal nem része a Facebook.com oldalnak és semmilyen kapcsolatban nem áll a Facebook Inc.-el. A FACEBOOK a Facebook Inc szerzői tulajdonjoga.

Close Menu
×
×

Cart